Bygget av Artemisisa II

 

 

 

Att komma hem från en långsegling är inte alltid helt lätt. Efter att ha levt seglarens liv ska man plötsligt leva på landbacken igen. För många innebär det att gå tillbaka i de gamla vanorna, men så var det inte för mig. Det blev nytt jobb, föreläsningar och en bok.
Om jag räknar bort de första månaderna hemma, har jag trivts bra på landbacken. Längtan efter att långsegla igen har funnits där hela tiden, men inte som en önskan bort utan till. Och det kunde få ta sin tid, eftersom det jag gjorde på land var roligt. Men i början av 2002 började tankarna på att ge mig av igen växa fram, och efter ett par månader var beslutet fattat: jag hade bestämt mig för att försöka segla till Antarktis igen.

Jag började leta efter en ny båt. Min Bianca 27 är en bra båt, men hon saknar ändå vissa kvalitéer som skulle underlätta livet ombord om man vill segla i de vatten jag vill. Med de erfarenheter jag hade fått visste jag precis hur nästa båt skulle se ut.
Men jag hittade ingen. Vissa båtar hade delar av det jag var ute efter, men ingen hade allt.Då stod jag inför ett val; antingen köpa en båt som uppfyllde delar av mina krav eller bygga nytt. Det senare alternativet verkade inte rimligt. Att bygga hela båten själv har varken jag eller min sambo Torbjörn, kunskap till. Även om vi hade det, hur många år skulle inte det ta? Att låta proffs bygga hela båten är en omöjlig ekonomisk ekvation för mig.

Men, när jag började räkna på vad en bra båt på tio meter kostar begagnad plus de ombyggnader och installationer jag skulle behöva göra blev redan det stora summor som jag inte har.
I mitt letande föddes nya idéer och tankar. Varför inte stål? Jag träffade paret som står bakom Långedrag Marin. De ritar stålbåtar.
Jag fattade mitt beslut: Tänk att få vara med och bygga en båt, en båt precis efter mina önskemål! Den chansen får jag inte missa.

När bär det av? Tidsmässigt är man väl alltid en oförbätterlig optimist. Men jag siktar på att komma iväg om fem år.
Min tanke är att göra som förra gången, ha olika vänner som seglar med på olika delsträckor. Men jag vill också segla vissa delar ensam, dock inte den till Antarktis!

Bygget av Artemisia II

Februari 2003 - Projektet börjar
Hösten 2003 - Bygget kan börja
Maj 2004 - Nu har jag sett henne
Vår/sommar 2005 - Bilder från bygget
Mars 2006 - I isens grepp
Sommar 2006 - Äntligen sjösättning
Oktober 2007 - Vad händer?!